دیابت و کاهش قدرت جنسی
دیابت و رابطه جنسی، دو مسئلهای هستند که به هم گره خوردهاند و میتوانند بر کیفیت زندگی افراد تاثیر بگذارند. متاسفانه دیابت میتواند بر تمایلات جنسی افراد تاثیر بگذارد و باعث ایجاد یک سری عوارض جانبی جنسی شود. از طرفی هم زندگی با ناتوانی جنسی، میتواند یک چالش واقعی باشد. البته این به معنی ناامیدی و عدم حل این مشکل نیست.
مدیریت صحیح و کنترل دیابت به کمک پزشک، راهحلی است که میتواند مشکلات مربوط به چالشهای جنسی را حل کند. ما در این مقاله، قصد داریم به بررسی مسائل پیرامون دیابت و رابطه جنسی بپردازیم. پس با ثناطب همراه باشید.
آشنایی با بیماری دیابت
دیابت یا بیماری قند، یک بیماری مزمن است که به دلیل ناتوانی بدن در تولید و استفاده از هورمون انسولین رخ میدهد. هورمون انسولین توسط غده پانکراس ترشح میشود و به کنترل میزان قند خون در بدن کمک میکند. در صورتی که بدن نتواند انسولین را بهدرستی ترشح کند، قند خون بیشازحد افزایش مییابد که ممکن است منجر به بروز بیماری دیابت شود. علل بروز این بیماری، میتواند عواملی مانند ژنتیک، نداشتن سبک زندگی سالم مانند تغذیه نامناسب، عدم فعالیت و برخی بیماریها مانند تیروئید باشد.
علائم بیماری دیابت شامل ادرار زیاد، تشنج، خستگی، بیاشتهایی و احساس عطش شدید هستند. دیابت در صورتی که بهدرستی مدیریت نشود، میتواند منجر به مشکلات جدی سلامتی مانند مشکلات قلبی، کاهش بینایی و مشکلات جنسی شود. متاسفانه مشکلات مربوط به دیابت و رابطه جنسی، میتواند کیفیت زندگی افراد را بهشدت تحتتاثیر قرار دهد.
عوارض جنسی ناشی از بیماری دیابت
اختلال عملکرد جنسی، شامل هرگونه مشکلی میشود که ممکن است در چرخه پاسخ جنسی رخ دهد. متاسفانه همهچیز، از نعوظ گرفته تا کاهش میل جنسی و به ارگاسم نرسیدن، میتواند برای افراد مبتلا به دیابت مشکلساز باشد. در حالی که بیشتر مطالعات روی اختلال عملکرد جنسی در مردان مبتلا به دیابت متمرکز شده است، اما این بیماری، زنان را نیز تحتتاثیر قرار میدهد. در واقع، با هر جنسیتی که باشید، در صورت ابتلا به دیابت، احتمال اینکه اختلال عملکرد جنسی را تجربه کنید وجود دارد.
در افراد مبتلا به دیابت، میزان بالای سطح قند خون میتواند باعث آسیبرسانی به عصبها شود. در نتیجه، بخشهای مختلف بدن از جمله اندامهای جنسی، ممکن است دچار مشکل شوند. از مشکلات دیابت و رابطه جنسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش میل جنسی؛
- اختلال نعوظ (در اثر کاهش جریان خون اتفاق میافتد)؛
- دردهای مرتبط با مقاربت (از مشکلات زنان دیابتی)؛
- عفونتها (شامل واژینیت یا عفونت مجاری ادراری).
علل بروز اختلالات مربوط به دیابت و رابطه جنسی
افراد مبتلا به بیماری دیابت، به دلایل مختلفی، ممکن است بیشتر از عموم دچار اختلال عملکرد جنسی شوند. چاقی، آپنه خواب، فشار خون بالا و افسردگی، شرایط رایجی هستند که گاهی در کنار دیابت رخ میدهند. چاقی میتواند بهطور غیر مستقیم منجر به اختلال نعوظ در آقایان شود. آپنه خواب هم میتواند باعث اختلال نعوظ در مردان شود یا زنان را در معرض خطر بیشتری برای مشکلات جنسی قرار دهد.
افسردگی و اضطراب همچنین میتوانند بر میل جنسی تاثیر منفی بگذارند یا منجر به استفاده از داروهایی شوند که بر علاقه یا عملکرد جنسی موثر هستند. سایر علل بروز اثرات مخرب دیابت در رابطه جنسی عبارتند از:
- تغییرات هورمونی: ممکن است به دلیل دیابت، تغییراتی در هورمونهای تستوسترون یا استروژن (هورمونهای جنسی در مردان و زنان) رخ دهد.
- جریان خون کمتر: دیابت میتواند بر جریان خون و در نتیجه، رسیدن خون به آلت تناسلی یا واژن تاثیر بگذارد. کاهش جریان خون نیز میتواند در مردان، منجر به اختلال نعوظ و در زنان، باعث خشکی واژن شود.
- عوارض دارویی: داروهای فشار خون بالا یا داروهای کنترل افسردگی و اضطراب، میتوانند باعث اختلالات جنسی شوند.
- آسیبهای عصبی: داشتن سطوح بالای گلوکز، میتواند به اعصاب آسیب برساند و بر رابطه جنسی در افراد مبتلا به بیماری دیابت تاثیر بگذارد. اندامهای جنسی مردان و زنان، مملو از اعصاب است. اگر این اعصاب، آسیب ببینند، این مسئله کاهش میل جنسی و حتی مقاربت دردناک را به همراه دارد.
درمانهای مربوط به مشکلات جنسی ناشی از دیابت
دیابت نباید زندگی جنسی شما را خراب کند. راههای مختلفی وجود دارند که به بهبود اختلال جنسی در رابطه زناشویی بیماران دیابتی و افزایش لذت جنسی کمک میکنند. البته لازمه درمان، کمکگرفتن از پزشک است. بنابراین، بدون خجالت، هرگونه مشکلی در این زمینه را با پزشک خود در میان بگذارید و زندگی جنسی خود را نجات دهید. درمانهای مختلفی مانند مدیریت قند خون، درمانهای دارویی، تغییر سبک زندگی و … برای مشکلات مربوط به دیابت و رابطه جنسی وجود دارند.
پزشک ممکن است استفاده از روانکنندهها یا برخی داروها را برای زنان مبتلا به دیابت تجویز کند. برای مردان هم ممکن است از یک سری داروها، پمپ آلت تناسلی و … در جهت بهبود استفاده شود. در واقع، پزشک میتواند بهترین داروی درمان عدم نعوظ دیابتی را بر اساس شرایط شما تجویز کند. فراموش نکنید که تمام این درمانها، باید تحت نظر پزشک انجام شوند. استفاده خودسرانه از داروها و سایر موارد، میتواند عوارض جدی برای سلامت شما به همراه داشته باشد.
یکی از بهترین راهها برای درمان ناتوانی جسمی مردان دیابتی و همچنین زنان دیابتی، داشتن سبک زندگی سالم است. سبک زندگی سالم، شامل رژیم غذایی خوب، ورزشکردن، عدم استفاده از سیگار و نوشیدنیهای الکلی و … میتواند کمک بزرگی به بهبود روابط جنسی در افراد مبتلا به دیابت باشد. به یاد داشته باشید که با کمک پزشک و رعایت تمام این موارد، این امید وجود دارد که بتوانید یک زندگی جنسی فعال و لذتبخش را از سر بگیرید.
ارتباط بین دیابت و ناباروری در مردان
یکی از سوالاتی که ممکن است ذهن بسیاری از خانمها را درگیر کند، این است که آیا شوهر دیابتی امکان باروری دارد یا خیر؟ طبق تحقیقات انجامشده، دیابت میتواند در مردان، منجر به ناباروری شود. دیابت کنترلنشده، میتواند باعث خسارت به عروق و اعصاب در سراسر بدن شود و عملکرد جنسی را نیز تحتتاثیر قرار دهد. در مردان مبتلا به دیابت، گاهی مشکلات ارتباطی، اختلالات نعوظ، کاهش سطح تستوسترون و تاثیر روی پروستات نیز میتواند باعث ناباروری شود.
مسلما دیابت و در نتیجه آن ناباروری، تاثیر بسیار بزرگی در زندگی زناشویی خواهد داشت. بنابراین، کنترل دیابت و مراقبت از سلامت جنسی، میتواند برای جلوگیری از ناباروری در مردان مبتلا به دیابت بسیار حائز اهمیت باشد. فراموش نکنید که شما میتوانید در صورت بروز هرگونه مشکلی در این زمینه، از یک متخصص اورولوژیست کمک بگیرید.
جمع بندی
داشتن یک زندگی جنسی سالم و فعال، برای کیفیت زندگی شما بسیار مهم است. متاسفانه دیابت ممکن است زندگی جنسی شما را به چالش بکشد؛ اما به این معنی نیست که باید ناامید شوید! هنگامی که کنترل دیابت، موفقیتآمیز باشد، مشکلات جنسی اغلب خودبهخود حل میشوند. اگر سالم بمانید و با شریک زندگی و پزشک خود در مورد هر موضوعی ارتباط برقرار کنید، میتوانید زندگی جنسی سالمی داشته باشید.