درمان سنگ صفرا با گیاهان دارویی
در حالی که داروها و جراحیها اغلب برای درمان سنگ صفرا استفاده میشود، بسیاری از مردم به جای آنها، اقدام به درمان طبیعی و سنتی میکنند. در این مقاله با درمان کیسه صفرا با استفاده از گیاهان دارویی آشنا می شویم پس با ثناطب همراه باشید.
جراحی یک روش مشترک برای درمان سنگ صفرا است، اما شاید بتوان با درمانهای طبیعی نیز آنها را درمان کرد. برای یادگیری راههای طب سنتی برای درمان سنگ صفرا به نکات زیر برای کمک به جلوگیری و از بین بردن سنگهای صفراوی در نظر داشته باشید.
عارضه ی چیست؟
کیسه صفرا یک کیسه ی کوچک واقع در سمت راست بدن است که در زیر کبد قرار دارد. در کیسه ی صفرا مواد شیمیایی وجود دارند. در اثر تعدیل نامناسب در میان مواد شیمیایی، اعم از کربنات کلسیم، کلسترول و بیلیروبینیت کلسیم زمینه ی تبدیل مواد به سنگ ریزه ی کوچک و سنگ بزرگ فراهم می شود.
عارضه ی سنگ در کیسه صفرا، حاکی از وجود سنگ یا توده هایی در داخل کیسه صفرا دارد که در مجرای صفراوی تولید می شوند.
اضافه وزن نقش چشمگیری در تشکیل سنگ کیسه صفرا ایفا می کند. به استناد از سخنان کارشناسان، یکی از روش های جلوگیری کننده از شکل گیری سنگ در کیسه صفرا مصرف مواد غذایی دارای فیبر خوراکی و پیروی از رژیم کم چرب است.
سنگ کیسه صفرا در دو نوع مختلف رنگدانه ای و کلسترولی رایج است. سنگ رنگدانه ای زمانی به وجود می آید که در دو مجرای صفرا بیلیروبین بیش تر از حد مجاز وجود داشته باشد. این نوع سنگ رواج گسترده ای در میان افراد مبتلا به عفونت مجرای صفراوی، اختلالات خونی به ویژه کم خونی سلول های داسی شکل، بیماری های کبدی دارند.
شایع ترین و اصلی ترین نوع سنگ صفرا، سنگ های کلسترولی هستند. احتمال می رود سنگ های کلسترولی به موجب وجود کلسترول بالا در صفرا به وجود آیند.
علائم سنگ صفرا
سنگهای صفراوی ممکن است نشانهها یا علائمی را ایجاد نکنند. اگر سنگ صفراوی در یک کانال انتقالی قرار گیرد؛ باعث انسداد میشود. علائم و نشانههای حاصل عبارتاند از:
- درد ناگهانی و به سرعت در حال تشدید، در قسمت فوقانی شکم
- درد ناگهانی و به سرعت در حال تشدید در مرکز شکم، درست زیر سینه
- درد پشت بین تیغههای شانهای
- درد در شانه راست
- تهوع یا استفراغ
درمان سنگ صفرا به وسیله ی گیاهان دارویی
روش های مختلفی در خصوص درمان سنگ صفرا اعم از مصرف دارو و جراحی وجود دارند. یکی از روش های درمانی به وسیله ی طب سنتی، با مصرف گیاهان دارویی صورت می گیرد. در اکثر مواقع درمانگران طب سنتی توصیه می کنند در خصوص نابودی و دفع سنگ از کیسه صفرا افراد به مصرف آب و برخی گیاهان دارویی روی بیاورند.
محلول سرکه سیب به همراه روغن زیتون
رایج ترین روش درمان کیسه صفرا در طب سنتی، پاکسازی است. نوعی محلول در خصوص پاکسازی کیسه صفرا وجود دارد که متشکل از ترکیب آب یا سرکه سیب و روغن زیتون است.
آب سیب با کاهش حجم سنگ های صفراوی، سبب تسریع روند دفع می گردد. پاک سازی به وسیله ی سرکه سیب نیازمند شش روز مصرف متوالی، به صورت مصرف چهار لیوان آب سیب به صورت روزانه است.
توجه داشته باشید که در روز ششم پس از ساعت 6 بعد از ظهر، از مصرف مواد غذایی پرهیز نمایید و تنها یک لیوان آب گرم دارای یک قاشق غذاخوری نمک اپسوم را میل نمایید.
سپس پس از چند ساعت مجددا در راستای نوشیدن محلول آب نمک اقدام کنید. حدود دو ساعت بعد، نوشیدنی ترکیبی از روغن زیتون و آب لیمو را نوش جان کنید و به سمت راست دراز بکشید.
در طی این روند حرکت روده آغاز می گردد و با گذر چند ساعت، سنگ های صفراوی خارج می شوند. مصرف محلول آب سیب برای افراد مبتلا به زخم معده، دیابت و هیپوگلیسمی محدودیت دارد.
قاصدک
جوشانده قاصدک برای درمان مشکلات مجاری صفراوی و کبد در طول تاریخ مورد استفاده قرار گرفته است. حامیان این روش معتقدند که ریشه تلخ ممکن است تولید صفرا در کیسه صفرا را تحریک کند. مردم معمولاً عصاره قاصدک را برای حذف سنگهای صفراوی خود مینوشند. با این حال، شواهدی وجود ندارد که نشان دهد این عمل مفید است. علاوه بر این، افراد مبتلا به سنگهای صفراوی، مشکلات کیسه صفرا، یا مشکلات کلیه قبل از مصرف قاصدک باید با پزشک صحبت کنند.
خار شیری یا خار مریم
برای قرنها استفاده از خار شیری یا خار مریم، برای سمزدایی کبد، استفاده شده است. در حالی که ممکن است این عمل، از کبد و کیسه صفرا حمایت کند، مطالعاتی وجود ندارد که اثرات آن روی درمان سنگ صفرا را ارزیابی کند.
کنگر فرنگی
عصاره کنگر فرنگی ممکن است به عملکرد کیسه صفرا کمک کند. عصاره کنگر فرنگی، باعث افزایش تولید صفرا و کمک به عملکرد کلیهها، کیسه صفرا و کبد میشود. با این حال، هیچ تحقیقی به طور خاص در مورد اثرات کنگر فرنگی در درمان سنگ صفرا وجود ندارد.
روغن کرچک
استفاده از روغن کرچک از دیرباز برای حل مشکلات سنگهای صفراوی در میان مردم، مرسوم بوده است. در این روش، پارچه را در روغن کرچک قرار میدهند، سپس آن را روی شکم و ناحیه صفرا قرار میدهند، بعد از این کار، با پارچه داغ و گرم محل را ماساژ میدهند.
طب سوزنی
طب سوزنی ممکن است نشانههای سنگ صفرا را از بین ببرد، اگرچه تحقیقات بسیار محدود است. در یک مطالعه بر روی 60 نفر مبتلا به کولسیستیت (التهاب کیسه صفرا)، طب سوزنی برای کاهش درد پشت، گرفتگی شکم و حالت تهوع و همچنین تنظیم حجم کیسه صفرا مفید بوده است.
یوگا
گفته میشود بعضی از انواع یوگا برای درمان سنگهای صفراوی مفید هستند، اگر چه مطالعاتی از این ادعا حمایت نمیکنند.
نعناع
شنیده شده که روغن نعناع برای هضم غذا مفید است، زیرا جریان صفرا و دیگر مایعات گوارشی را تحریک میکند. این گیاه همچنین شامل ترپن است، ترکیبی طبیعی که گفته میشود به از بین رفتن سنگ کیسه صفرا کمک میکند. شما میتوانید نعناع را همراه با غذا و چای خود مصرف کنید.
آب لیمو
آب لیمو نیز درست مانند سرکه مانع از ساخته شدن کلسترول در کبد میشود. به طور کلی آب مرکبات، چنین عملکردی دارند. بنابراین میوههای خانوادهی مرکبات را زیاد بخورید اما فراموش نکنید که آب لیمو را به طور روزانه مصرف کنید.
چگونه از سنگ صفرا جلوگیری کنیم
شما میتوانید خطر ابتلا به سنگهای صفراوی را کاهش دهید اگر:
- هیچ وعدهی غذایی را از دست ندهید. سعی کنید هر روز صبحانه بخورید. صرف غذای کم یا روزه میتواند خطر سنگ صفرا را افزایش دهد.
- آهسته وزن کم کنید. اگر شما نیاز به از دست دادن وزن دارید؛ آهستهتر وزن خود را از دست بدهید. کاهش وزن سریع میتواند خطر سنگ صفراوی را افزایش دهد.
- حفظ وزن سالم. چاقی و داشتن اضافه وزن باعث افزایش خطر سنگهای صفراوی میشود. هنگامی که به وزن استاندارد میرسید، با حفظ رژیم سالم و ادامه تمرین، آن وزن را حفظ کنید.
- از مصرف غذاهای چرب بپرهیزید.
- لبنیات کم چرب را انتخاب کنید.
- از روغنهای گیاهی استفاده کنید.
- رژیم غذایی گیاهی انتخاب کنید تا فیبر غذایی شما افزایش یابد.
- از مصرف غذاهای سرخ شده اجتناب کنید.
- غلات کامل، سبوس و نان های سبوس دار را به سبد غذایی خود اضافه کنید.